Betonmatten: onmisbaar voor het opvangen van trekkrachten op gebouwen

beton matten

Wanneer een nieuw gebouw wordt gebouwd begint het allemaal met het aanbrengen van een oerdegelijke fundering. Zonder deze fundering kan het gebouw namelijk misschien überhaupt niet tot stand komen. En al komt het pand desondanks toch af, dan nog kunnen mensen er niet veilig van gebruik maken. Voor de fundering wordt dikwijls vooral beton gebruikt. Een logische keuze, want dit neutraliseert uitstekend de trekkrachten die op gebouwen worden losgelaten. Echter komen er op een gebouw ook drukkrachten vrij. Om ook deze het hoofd te bieden moet het beton gewapend worden. Hier zijn betonmatten uitermate geschikt voor. Dergelijke matten, die doorgaans vooral uit staal bestaan, worden daarom ook bij de fundering gebruikt. 

betonmatten

Standaardmatten

In de bouwwereld wordt er veelvuldig gewerkt met materialen met dezelfde afmetingen. Door met producten in standaardmaten te werken kun je namelijk een hogere efficiëntie bereiken. Ook betonmatten bestaan daarom in standaardafmetingen. Gangbare formaten zijn bijvoorbeeld twee bij drie meter en twee bij vijf meter. De meeste bouwbedrijven proberen omwille van de eerder aangehaalde efficiëntie zo veel mogelijk van standaardmatten gebruik te maken. Of dat altijd mogelijk is, is echter maar de vraag.

Op maat gemaakte matten

Zoals we al hebben laten doorschemeren is het niet altijd mogelijk om betonmatten in standaardformaten te gebruiken. Er zijn nu eenmaal bouwwerken denkbaar waarbij deze matten met standaardafmetingen niet goed bruikbaar zijn. Als je in die situatie verkeert is het zaak contact op te nemen met een betrouwbare leverancier van betonmatten. Je zult dan namelijk betonmatten op maat moeten laten maken. Gelukkig hoeft dit niet significant duurder uit te pakken dan het aanschaffen van standaardmatten. Een ander voordeel aan gepersonaliseerde betonmatten bestellen is dat je geen materiaal zult hoeven weggooien. Wel duurt het iets langer voor je je matten in bezit hebt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *